ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΜΥΖΗΘΡΑ

2013-08-04 22:13

Φτιάχνω τυρί φέτα και μυζήθρα

 
Παρασκευή φέτας 
Αφού αγοράσουμε η βρούμε γάλα από κάποιον γνωστό κατά προτίμηση πρόβειο ή γιδίσιο είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε. Εννοείτε ότι το γάλα είναι φρέσκο, ακόμα ζεστό από το άρμεγμα ή παγωμένο από την προηγούμενη μέρα. Η αναλογία πρόβειου η γιδίσου κυμαίνεται από το πιο μπορούμε να προμηθευτούμε πιο εύκολα. Το πρόβειο γάλα επειδή έχει περισσότερα λιπαρά θα δώσει περισσότερο τυρί αλλά θα γίνει πιο μαλακό. To γιδίσιο γάλα δίνει λιγότερο τυρί και γίνεται πιο σκληρό.Η σωστή αναλογία για την παραδοσιακή ελληνική φέτα είναι περίπου 70% πρόβειο με 30% γιδίσιο γάλα.
Ξεκινώντας πρέπει πρώτα να σουρώσουμε το γάλα μας με ένα ύφασμα π.χ. μέσα από ένα μαξιλάρι για να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει ξένα σώματα (τρίχες ή μαυράδια).Μετά πρέπει να το παστεριώσουμε, για να σκοτώσουμε τυχών μικροοργανισμούς ή μικρόβια. Βάζουμε λοιπόν το γάλα στο καζάνι μας και το ζεσταίνουμε μέχρι τους 65 βαθμούς Κελσίου για δέκα λεπτά (θερμοκρασία αποστείρωσης).

Αν δεν είμαστε βέβαιοι για την προέλευση του γάλατος καλύτερα θα ήταν να το παστεριώσουμε στους 90 βαθμούς Κελσίου αλλά αυτό θα μας πάρει περισσότερο χρόνο για να το ζεστάνουμε και να το κρυώσουμε.

Οι παλιοί βοσκοί που έφτιαχναν δικό τους τυρί και ήξεραν ότι τα ζώα τους δεν είναι άρρωστα και το γάλα τους ήταν της ημέρας, το έπηζαν κατευθείαν χωρίς παστερίωση.Για την όλη διαδικασία πρέπει για να είμαστε σίγουροι για την θερμοκρασία και να έχουμε ένα μαγειρικό αδιάβροχο θερμόμετρο.
Αφού φτάσουμε τους 65 βαθμούς Κελσίου, κρατάμε λίγα κιλά αποστειρωμένο γάλα για την διαδικασία της μυζήθρας αργότερα, κλείνουμε την φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει το γάλα μέχρι τους 35 βαθμούς Κελσίου. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτό ώστε να μην είναι ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο. Είμαστε πλέον έτοιμοι για να ρίξουμε την μαγιά μας την οποία έχουμε αραιώσει και ανακατεύσει σε ένα κυπελλάκι με νερό. Εννοείται ότι μαγιά έχουμε αγοράσει έτοιμη και προσέχουμε την αναλογία σύμφωνα με τα κιλά γάλατος που έχουμε. Βέβαια αν είμαστε μερακλήδες μπορούμε να έχουμε δική μας φυσική πυτιά. Η φυσική πυτιά γίνεται από ένα μικρό αρνάκι ή κατσικάκι που βυζαίνει ακόμα και δεν έχει φάει ακόμη χορτάρι. Παίρνουμε το στομάχι του που είναι γεμάτο γάλα, ρίχνουμε μέσα αλάτι, του δένουμε κόμπο τον οισοφάγο και την αρχή του λεπτού εντέρου και το κρεμάμε στον ήλιο μέχρι που να ξεραθεί.Κάποιοι χρησιμοποιούν μισή-μισή μαγιά για πιο πικάντικη γεύση.
Ρίχνουμε λοιπόν την διαλυμένη μαγιά μας μέσα στο γάλα μας που όπως είπαμε είναι στους 35 βαθμούς Κελσίου.

Ανακατεύουμε μετά το γάλα μας για να πάει παντού η μαγιά μας και μετά περιμένουμε γύρω στα 45 λεπτά για να πήξει. Προσοχή δεν ανακατεύουμε ξανά μέχρι να πήξει το γάλα μας. Το φρέσκο τυρί μας είναι πλέον έτοιμο.
 

Μετά βάζουμε το τυρί μας σε ειδικά δοχεία που υπάρχουν για να στραγγίξει. Αν δεν έχουμε το βάζουμε σε κλασικά σουρωτήρια με μικρές τρύπες.

Όταν κρυώσει μπορούμε να αρχίσουμε να αλατίζουμε με μια μικρή ποσότητα αλατιού. Η διαδικασία αλατίσματος πρέπει να συνεχιστεί γύρω στις 5 με 7 ημέρες μετά ώσπου το τυρί μας να στραγγίξει καλά και να σκληρύνει.

Τέλος αποθηκεύουμε το τυρί μας σε δοχεία, βαρέλι ή τενεκέ και προσθέσουμε νερό με διαλυμένο αλάτι (άλμη) μέχρι να σκεπαστεί το τυρί μας, για να διατηρηθεί και να ωριμάσει.


Η άλμη φτιάχνεται με αναλογία 7% αλατιού και το υπόλοιπο νερό. Για άρωμα μπορούμε να προσθέσουμε μερικά κλωναράκια θρούμπι ή δεντρολίβανο. Η θερμοκρασία αποθήκευσης πρέπει να είναι δροσερή και σταθερή. Η φυσιολογική διαδικασία ωρίμανσης κρατάει περίπου 3 μήνες αλλά αν βιαζόμαστε μπορούμε να το καταναλώσουμε νωρίτερα. Εξάλλου και το φρέσκο τυρί είναι απολαυστικότατο.



Παρασκευή ανθότυρου και μυζήθρας 

Το γάλα που στράγγισε από την παραγωγή του τυριού μας (κοινώς τυρόγαλα) μπορούσε να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε και μυζήθρα. Το ξαναζεσταίνουμε αυτή τη φορά και στους 60 βαθμούς, ρίχνουμε λίγα κιλά αποστειρωμένο γάλα που είχαμε κρατήσει από πριν και συνεχίζουμε το ζέσταμα μέχρι τους 80 βαθμούς Κελσίου και ταυτόχρονα σουρώνουμε με σουρωτήρι το τυρί που ανεβαίνει στην επιφάνεια και το βάζουμε σε τσαντίλα να στραγγίσει. Αυτό είναι το ανθότυρο και θα γίνει η μυζήθρα μας βέβαια αφού αλατιστεί και ξεραθεί.


Την μυζήθρα που θέλουμε για ξερή την αλατίζουμε και την τοποθετούμε σε σκιερό αλλά καλά αεριζόμενο προστατευμένο μέρος με ένα τούλι, μέχρι να στραγγίσει και να μην βγάζει άλλα υγρά. Οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες είναι ιδανικές για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε αρκετά γρήγορα. Ανάλογα με τον όγκο που έχουμε δώσει στις μυζήθρες μας και την θερμοκρασία της εποχής, το διάστημα ξήρανσης ποικίλει από 2-4 εβδομάδες.



Δείτε επίσης
Τυροκόμηση Φέτας Τυροκόμηση Φέτας, Εργαστήριο Τεχνολογίας Γάλακτος ΙΙ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Βίντεο από το εργαστήριο Τεχνολογίας Γάλακτος ΙΙ, που δείχνει τον τρόπο παρασκευής της Φέτας.


Διαβάστε ακόμη: Παρασκευή μυζήθρας

 

γραψου στο "γραμμα"

Εγγραφείτε να ερχεται το "γραμμα"μας:

Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη η μαγεία με την παραψυχολογία, την αστρολογία και τον αποκρυφισμό, ο δε πατέρας όλων αυτών είναι ο διάβολος. Δεν υπάρχει καλή και κακή μαγεία. Είναι ψεύδος του αποκρυφισμού ότι δήθεν ο άνθρωπος θα γίνει Θεός κατα φύσιν, με τη βοήθεια του αποκρυφισμού, κι όχι κατά χάριν, όπως λέγει η Εκκλησία· είναι ψευδής η ωραιοποίηση του κακού που κάνουν οι μυστικές εταιρείες (Μασονία, Θεοσοφία) ζωγραφίζοντας ως καλό τον «εωσφόρο», δήθεν παροχέα του φωτός. Η λεγομένη «αυτοπραγμάτωση, αυτοσωτηρία, αυτολύτρωση» είναι απάτη του αποκρυφισμού· οι ειλικρινέστεροι των αποκρυφιστών γνωρίζουν ότι οι «εξαίρετες-υπερφυσικές» δυνάμεις τους προέρχονται από τις δυνάμεις του σκότους και όχι από την ανθρώπινη φύση.

Πηγή : https://filoumenos.com/Parathriskeia-Neofaneis-Aireseis-Sextes-Katastrofikes-Latreies/5778-apokryfismos-kai-mageiaproin-magos-apokalyptei.html#ixzz2akoxEomM

ρωτησε εδω!

Η κατηγορία είναι κενή.

Νέα Λίστα

biktora4.wordpress.com/
alterthess.gr/
fvdmedia.userecho.com/users/444416-filio-xarisopoulou/feedback/
fvdmedia.userecho.com/topic/223474-one-forum-from-dialogo-about-help-the-all-people/
www.bloglines.com/index.html
fvdmedia.userecho.com/topic/223474-/
prosopa.webs.com/
www.youtube.com/channel/UC_gha6Wdgl2xv-OxNef_0CQ
www.pagemodo.com/facebook_pages/1403640/engagement/posts
anypoxoritoi.weebly.com/
1 | 2 >>

Blog

2013-08-01 13:39
Ομολόγησε ο 13χρονος Βούλγαρος, που συνελήφθη ως υπαίτιος για τον θάνατο των δύο παιδιών, ηλικίας 7 και 4 ετών, στο Στρέφι Ηλείας. Όπως ισχυρίστηκε, κίνητρο της πράξης του ήταν τα συναισθήματα ζήλιας που ένιωθε για τα δύο αγόρια, που ήταν ανήψια του. Στον ανήλικο παρέχεται ψυχολογική...
2013-08-01 00:00
Μερικες φορες θελεις να ξεφυγεις απο μια κατασταση που σε πνιγει,σκεφτεσαι να κανεις μια καλυτερη ζωη ανοιγοντας τα φτερα σου ,ρισκαρεις πραγματα κι οταν εκει που νομιζεις οτι καταφερες κατι .....εκει μαθαινεις την αληθεια του ψεμματος που μεχρι τωρα θεωρουσες εξαιρετικο κατορθωμα το οτι ζουσες με...
Προϊόντα: 1 - 2 από 2

Νέα

Αυτός το πεδίο είναι κενό.